Bezlepkový citrónovo-makový koláč
Postup prípravy
Práškový cukor (3 PL) vymiešame s maslom do krémovej konzistencie, potom primiešavame po jednom žĺtky (4 ks) do nadýchanej bledej peny, pridáme vanilkový cukor, rozmiešame. Bábovkovú zmes preosejeme na vymiešané žĺtky, premiešame, pridáme kôru a šťavu z citróna a mak. Bielky vyšľaháme do tuhej peny a pomocou gumenej varechy ich vmiešame do makovej zmesi.Vylejeme do formy na chlebík (môžeme aj do okrúhlej tortovej), ktorú sme vopred jemne vytreli tukom a posypali bezlepkovou múkou alebo krupicou. Pečieme na 180 stupňoch asi 45 minút (povrch koláča sa sfarbí do zlatohneda a pomocou špajle otestujeme, či je koláč prepečený aj vo vnútri. Koláč v chlebíkovej forme sa bude piecť dlhšie, ako koláč na plechu či v tortovej forme.) Ešte teplý koláč polejeme cukrovou polevou, ktorú si pripravíme zmiešaním 2 PL citrónovej šťavy a asi 150 g práškového cukru.
Vytlačiť recept (PDF)