Bezlepková foccacia so zeleninou
Postup prípravy
Bezlepkové múky Promix Forte, Alfa (alebo Beta), pohánkovú múku a tapiokový škrob premiešame. Pridáme soľ, vodu, olej, vajce a kvások, ktorý si pripravíme tak, že v teplom mlieku rozpustíme droždie a cukor a necháme asi 10 minút nakysnúť.
Mixérom s hnetacími metličkami miesime po dobu 5 minút, kým nám nevznikne kašovité hladké cesto. Prikryté fóliou ho necháme na kuchynskej doske v teple vykysnúť asi pol hodinu až hodinu. Vykysnuté cesto ešte trochu zredne, ale to je v poriadku.
Pripravíme si plech (rozmery asi 25×35 cm), dno aj boky plechu vytrieme olivovým olejom. Mokrými rukami na dno plechu roztlačíme kašovité cesto a necháme ho opäť asi po hodinu podkysnúť.
Na podkysnuté cesto naukladáme rôznu zeleninu tak, aby vytvárala obrázky (napr.kvety, slnko, lúku a pod.). Povrch potrieme olivovým olejom a môžeme ho posypať sušenými bylinkami, prípadne zľahka dosoliť. Takto pripravená bezlepková focaccia je pripravená na pečenie.
Vytlačiť recept (PDF)