Bezlepkový cibuľkový koláč
Postup prípravy
Najprv si pripravíme cesto. Do univerzálnej bezlepkovej múky dáme soľ (2 g) a nakrájame studené maslo na malé kúsky. Rukou ich miešame a drobíme, kým nám nevznikne “mrvenička”. Potom prilejeme ľadovú vodu a veľmi rýchlo vytvarujeme z cesta guľu. Kľudne nám v ceste môžu ostať nerozmiesené kúsky masla. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň hodinu v chladničke.
Na plnku rozmiešame metličkou šľahačku a vajcia, pridáme nastrúhaný syr (gouda, eidam, cheddar) a najemno najkájanú cibuľku. Dochutíme soľou a korením. Pór (asi 10 cm kúsok) nakrájame na jemné kolieska.
Vyberieme z chladničky cesto, na doske pomúčenej bezlepkovou múkou ho rozvaľkáme do kruhu, o čosi väčšieho ako je forma (použili sme formu s priemerom 20 cm). Cesto opatrne prenesieme do formy, zľahka ho natlačíme na dno a po okrajoch a okraje začistíme.
Na cesto nalejeme pripravenú plnku, na povrch naukladáme pór a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým plnka viditeľne nestuhne a okraje cesta nebudú pekné zlatohnedé. Necháme vychladnúť. Chladnutím plnka ešte stuhne.
Podávame vlažné alebo studené.
Vytlačiť recept (PDF)