Cuketová pizza na lístkovom ceste
Postup prípravy
Múku (250 g) preosejeme do misy, pridáme pol lyžičky soli a premiešame. Pridáme 50 g na kúsky nakrájaného masla a rukami alebo pomocou robota spracujeme na mrvenicu. K mrvenici začneme pomaly pridávať vodu a vypracujeme mäkké cesto. Vodu pridávame postupne, tak ako bude potrebné, vždy dobre zapracujeme. Zostávajúcich 75 g masla dáme do misky a necháme trochu povoliť v mikrovlnke. Maslo sa nesmie rozpustiť, len trošku zmäknúť, tak aby sa dalo rozmazať lyžicou. Rozdelíme ho v miske na tri časti, t. j. 3× cca 25 g. Cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej ploche na obdĺžnik s rozmerom cca 40 × 20 cm. Asi dve tretiny plochy rozvaľkaného cesta potrieme tretinou zmäknutého masla (25 g). Dobre sa na roztieranie hodí lyžica. Nenatretú tretinu cesta prehneme do stredu a z druhej strany preklopíme druhú časť cesta. Cesto opatrne rozvaľkáme, opäť do obdĺžnika cca 40 × 20 cm a postup dvakrát zopakujeme so zostávajúcim maslom. Nakoniec cesto ešte niekoľkokrát zložíme na tretiny a znovu rozvaľkáme na obdĺžnik. Stačí trikrát až štyrikrát. Počas vaľkania podľa potreby mierne posypávame múkou a snažíme sa na cesto príliš netlačiť. Hotové cesto dáme pred použitím stuhnúť asi na hodinu do chladničky. Lístkové cesto necháme rozmraziť. Cuketu olúpeme, pokrájame na kúsky a dáme rozdusiť s jednou pokrájanou paprikou na cibuľke s trochou oleja. Osolíme, okoreníme a roztlačíme cesnak. Necháme vychladnúť. Medzitým si odmeriame papier na pečenie, pomúčime ho a rozvaľkáme naň lístkové cesto. Pokvapkáme kečupom a rozprestrieme rozdusenú cuketu. Navrch pokrájame surové paradajky a papriky, znova okoreníme a posypeme strúhaným syrom. Rúru si rozohrejeme na 180 °C a pečieme do zružovenia syra a okrajov cesta.
Vytlačiť recept (PDF)