Musaka z baklažánov
Postup prípravy
Baklažány nakrájame na plátky, posolíme a necháme vypotiť. Potom ich umyjeme horúcou vodou a osušíme papierovými obrúskami. Vložíme ich do pekáča, ktorý sme vyložili alobalom a vymazali olivovým olejom. Baklažány pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 15 minút. Na olivovom oleji krátko osmažíme nakrájanú cibuľku a potom mleté mäso. Pridáme nakrájané paradajky, bobkový list, čierne korenie, prelisovaný cesnak. Dusíme a občas podlievame vývarom. Keď je mäso mäkké, pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Príprava bešamelu: na rozpustenom masle krátko osmažíme múku, zalejeme chladným mliekom a za stáleho miešania asi 5 minút varíme. Pridáme soľ, čierne korenie a parmezán. Bešamel necháme trochu vychladnúť a primiešame rozšľahané vajcia. Do ohňovzdornej nádoby znovu poukladáme baklažány, na ne časť restovaného mäsa, znovu baklažány, mäso a zakončíme vrstvou baklažánov. Zalejeme pripraveným bešamelom. Musaku pečieme v rúre predhriatej na 220 °C cca 20 až 30 minút. Musaku z baklažánov podávame teplú ako predjedlo alebo hlavný chod s čerstvým šalátom podľa chuti.
Vytlačiť recept (PDF)