Kategórie receptov
Pletenec s bylinkami
Počet ingrediencií
11
Počet porcií
12
Sacharidy na jednu porciu
35 g
Čas prípravy
30 minut
Bez lepku
Postup prípravy
- Do väčšej misky presypte cez sitko 450 - 465 g hrubej múky /pšeničnej chlebovej múky a pridajte soľ.
- Vo vlažnom mlieku rozmiešajte droždie spolu s čajovou lyžičkou cukru.
- Vo zvyšnom mlieku roziešajte vajíčko.
- V múke vytvorte jamku a nalejte do nej droždie, vajíčko s mliekom a polorozpustenou Ramou (80 g). Vymiešajte do hladkého cesta.
- Cesto prikryte úterkou a nechajte 1 hodinu kysnúť.
- Zatiaľ si pripravte náplň - Ramu s maslom (80 g) zmiešajte s nastrúhaným cesnakom (3 strúžky) a nasekanými bylinkami. Osoľte podľa chuti.
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche do obdĺžnikového tvaru 30x40 cm, ideálne na pol centimetrovej vrstve múky.
- Cesto potom natrite vrstvou bylinkovej Ramy s maslom (10 g) a zrolujte po dlhšej strane.
- Nakoniec cesto rozdeľte na polovicu a obidva diely zapleťte do seba. Potom oba konce spojte do venca.
- Cesto položte na plech s papierom na pečenie a nechajte 45 minút odpočívať. TIP: Pre zachovanie guľatého tvaru pletenca, použite tortovú formu bez dna v priemere 24 cm.
- Pletenec vložte do prehriatej rúry na 190° a pečte do zlatohneda asi 30-35 minút.
- Upečený pletenec vytiahnite z rúry a natrite ho s roztopenou Ramou (10 g) a posypte nasekanými bylinkami.
Droždie 42 g
25 g
PROMIX®-UNI – univerzálna bezgluténová múka 1000 g
465 g
Dr. Halíř trvanlivé mlieko polotučné 1 l
300 g
Cesnak
5 g
Pažítka
5 g
Bazalka čerstvá
10 g
Cukor kryštál
12 g
Vajcia
50 g
Oregáno drvené
5 g
Jedlá soľ
15 g