Strukovinový mini burger s quinoou a bazalkou
Postup prípravy
Ošúpte zemiaky (2 ks) a varte ich na pare 20 – 25 minút. Quinou varte vo vriacej, osolenej vode zhruba 15 minút, potom ju sceďte a dobre osušte. Medzitým si pripravte avokádovú omáčku. Avokádo rozrežte na polovicu, vyberte jadro, ošúpte ho a nakrájajte na kúsky. Dajte ho do mixéra spolu s limetkovou šťavou, olejom (2 PL), ošúpaným cesnakom, lístkami koriandra (1 vetvička), dvomi štipkami korenia a jednou štipkou soli. Mixujte, až kým nedostanete pevnú hmotu, potom ju dajte do misky, zakryte ju a uchovávajte v chladničke, až kým ju nepoužijete. Hamburgerové žemle rozrežte na polovicu, pokvapkajte ich zvnútra trochou oleja a opečte ich dozlatova na nepriľnavej panvici, rozrezanou časťou smerom nadol. Do mixéra dajte nakrájaný chlieb (4 krajce) s bazalkou (2 vetvicky), až kým sa nebude jemne rozpadať a potom ho dajte do misky. Do mixéra dajte fazuľu (sterilizované Borlotti fazule) so zemiakmi, karí a štipku soli, keď dostanete pevnú hmotu, preložte ju do misky, pridajte dobre osušenú quinou, chlieb s bazalkou a zamiešajte. Zakryte a nechajte odpočívať v chladničke 4 hodiny, potom rozdeľte burgerovú zmes na 12 malých častí, pomocou rúk vytvarujte a obaľte v strúhanke. Burgery opražte na dobre rozohriatej panvici s 2 – 3 lyžicami oleja zhruba 1 minútu, potom ich otočte a nechajte ich dôjsť ďalšiu minútu. Jemne ich osoľte a do každej hamburgerovej žemle s avokádovou omáčkou dajte tri kusy. Na záver dajte plátok paradajky a podávajte.
Vytlačiť recept (PDF)