Karamelové eclairky
Postup prípravy
Najprv si pripravíme karamelovú šľahačku. Kryštálový cukor (125 g) dáme do hrnca na slabý oheň a necháme ho topiť do tekuta. Potom doň opatrne prilejeme smotanu na šľahanie (250 ml). Karamel sa v tomto okamihu zrazí, za občasného miešania ho však postupne rozpustíme. Karamelovú tekutú šľahačku dáme do chladničky a necháme riadne vychladniť. Na odpaľované koláčiky dáme do hrnca krém na varenie, vodu, maslo (100 g), soľ (pol. ČL) a za občasného miešania privedieme do varu. Do vriacej tekutiny nasypeme múku a varechou rýchlo miešame, kým sa z cesta nespraví lepkavá guľa a cesto sa odpaľuje od okrajov hrnca. Odstavíme a dáme vychladnúť. Do vychladnutého cesta po jednom zašľaháme 3 vajcia. Vznikne nám lepkavá polohustá zmes, ktorú naplníme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovitou špičkou a na plech vystlaný papierom nanášame koláčiky v tvare asi 10 cm hrubších tyčiniek. Koláčiky na plechu pofŕkame vodou a dáme piecť. Pečieme na 200 stupňoch 20 minút, potom pootvoríme dvierka na rúre, strčíme do nich varechu a koláčiky dopekáme ešte asi 5-8 minút do zlatohneda. Vychladnuté koláčiky rozrežeme vodorovne. Vrchnú časť éclairiek namáčame v čokoládovej poleve, spodnú plníme karamelovou šľahačkou, ktorú sme po dôkladnom vychladnutí vyšľahali mixérom. Čokoládovú polovicu (200 g čokolády a 50 g masla) potom kladieme na naplnenú éclairku. Karamelovú šľahačku si môžete pripraviť aj deň vopred. Dôležité je, aby sa riadne vychladila (minimálne 2-3h) a šľahala sa až následne.
Vytlačiť recept (PDF)