Karamelový fondán
Postup prípravy
Čokoládu (360 g) nasekáme na väčšie kúsky a dáme zmäknúť do vodného kúpeľa. Žĺtky (6 ks) s cukrom (360 g) vyšľaháme do penista. Pridáme kávu (2 kávové lyžičky instantnej kávy), zmäknutú čokoládu, maslo (360 g) a preosiatu múku. Z bielkov (6 ks) a štipky soli ušľaháme tuhý sneh a opatrne ho zamiešame do hmoty. Pripravíme karamel z cukru (150 g) a 2 lyžíc vody. Vymastíme formu maslom (20 g). Nalejeme ho do formy s priemerom 20 cm tak, aby bolo pokryté dno i boky. Karamel necháme vychladnúť. Potom tam nalejeme čokoládovú masu a prikryjeme alobalom. Postavíme nad paru a na miernom plameni varíme asi 2 hodiny. Dáme čiastočne vychladnúť a vyklopíme ho na podložku. Na druhý deň natrieme fondán čokoládovou polevou (200 g čokolády 250 ml Rajo smotana na šľahanie) a ozdobíme.
Vytlačiť recept (PDF)