Vianočný mandarínkový cheesecake
Postup prípravy
Dno 23 cm formy s odnímateľným dnom vyložíme papierom na pečenie. Do plastového vrecka na potraviny vložíme sušienky a/alebo piškóty a pomocou valčeka ich rozdrvíme. Rozdrvenú zmes preložíme do misky a zalejeme rozpusteným maslom. Dôkladne premiešame, kým sú rozdrvené sušienky úplne pokryté maslom. Zmes vyklopíme do predpripravenej formy a pevne pritlačíme na dno, aby sa vytvorila rovnomerná vrstva. Zachladíme v chladničke po dobu 1 hodiny, aby zmes vo forme stuhla. Na krémovú náplň: Do hrnca vložíme 2 plechovky mandarínok (600 g) aj s tekutinou a pridáme badián (1 hviezdu), cukor (75 g) a perníkové korenie (1 ČL). Varíme na silnom ohni, kým sa množstvo tekutiny nezredukuje na polovicu a mandarínky sa nezačnú rozpadávať. Vyberieme badián a rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Keď je hmota hladká, pridéme želatínu (12 g) a znova rozmixujeme. Odstavíme, aby sa zmes ochladila na 25 °C až 35 °C. Kým sa mandarínkové pyré ochladzuje, vyšľaháme v miske smotanu, až kým sa na nej nevytvoria jemné vrcholy. V samostatnej miske vyšľahéme biely jogurt a smotanový syr do hladka. Potom do jogurtovej zmesi pridáme vychladnutú zmes s mandarínkami a opäť vyšľaháme do hladka. Nakoniec pridávame vyšľahanú smotanu po tretinách, až kým sa celok úplne nezmieša. Výsledok nalejeme na vychladnutý sušienkový základ a necháme v chladničke aspoň 1 hodinu, kým celok nestuhne.
Na vrchné želé: Dve plechovky mandarínok (600 g) a ich tekutinu vložíme do hrnca spolu s cukrom (100 g). Varíme na silnom ohni, až kým sa množstvo tekutiny nezredukuje na polovicu a mandarínky sa nezačnú rozpadávať. Odstavíme z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Pridáme želatínu (12 g) a znova rozmixujeme. Necháme vychladnúť na 25 °C až 35 °C. Po vychladnutí nalejeme na pripravený koláč, ktorý sa chladil v chladničke. Po vyliatí cheesecake dáme znova do chladničky na približne ďalšiu hodinu, aby želé stuhlo.
Vytlačiť recept (PDF)