Banánovo-kakaový rez
Postup prípravy
Najprv si pripravíme krém: Privedieme do varu polovicu množstva mlieka, v druhej polovici si rozmiešame puding. Hneď ako začne mlieko vrieť, zmiešame a varíme asi 1 minútu. Necháme vychladnúť – občas premiešame, aby nevznikli hrudky. Vyšľaháme si maslo s práškovým cukrom (50 g) a vanilkovým cukrom (10 g) do peny a pomaly zašľaháme vlažný puding. Necháme v chladničke odpočinúť. Cesto si pripravíme klasicky ako piškótu: Zapneme rúru na 175 stupňov C (teplovzdušnú). Vyšľaháme z bielkov sneh, žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny – počas šľahania pridáme 3 PL studenej vody (pena viac nabehne). Hneď ako bude vyšľahané, pridáme 1 PL oleja, zašľaháme. V miske si zmiešame múku, kakao a kypriaci prášok. Cez sitko asi na 3× pridávame do žĺtkovej peny a miešame už ručne a veľmi jemne. Nakoniec pridáme pomaly a opatrne sneh. Plech si vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne naň nalejeme cesto. Pečieme asi 15 minút. Potom necháme v rúre asi 5 minút „dôjsť“. !!!RÚRU NEOTVÁRAME!!! Piškótu necháme vychladnúť – asi 20 minút, rozkrojíme napoly. Olúpeme si banán a nakrájame na plátky. Z chladničky vytiahneme krém, asi minútu opäť prešľaháme (konzistencia by mala byť asi ako pri šľahačke). Piškótu zľahka potrieme krémom, na ktorý poukladáme po celej ploche banánové plátky. Oddelíme si asi 1/3 zvyšného krému a 2/3 krému vrstvíme na banán – opatrne a zľahka. Priložíme druhý plát piškóty a potrieme ho po všetkých stranách a povrchu krémom. Čokoládovú polevu postriekame po celej ploche rezu a necháme v chladničke vychladnúť asi 2 hodiny.
Vytlačiť recept (PDF)