Bezlepková Doboška
Postup prípravy
V mise šľaháme bielka (9 ks) so soľou a postupne pridávame kryšt. cukor (200 g), až kým nevznikne tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme mäkké maslo (150 g), vanilku (1 ČL pravej mletej vanilky) a práškový cukor (30 g), po jednom zašľahávame žĺtky (9 ks). Do žĺtkovej zmesi vmiešame polovicu bielkového snehu, potom rovnako opatrne vmiešame múku, 6 PL nasekaných alebo mletých mandlí a napokon druhú polovicu snehu. Na menší plech dáme papier na pečenie a nanesieme naň 1/5 cesta, ktoré pečieme na 200 stupňoch 10-12 min. Takto upečieme 5 plátov cesta. Na krém uvaríme puding podľa návodu (400 ml mlieka a 200 g cukru), stiahneme z ohňa a primiešame 2 žĺtky. Ešte na chvíľu za stáleho miešania povaríme. Prikryjeme potravinovou fóliou, aby sa neurobila na pudingu kožka a necháme vychladnúť. Zatiaľ roztopíme čokoládu (200 g) a necháme vychladnúť. Maslo (300 g) a práškový cukor (100 g) vymiešame do hladka, prišľaháme vanilkový krém a napokon aj roztopenú čokoládu. Krém nanášame rovnomerne na pláty cesta a vrstvíme. Na poslednú vrstvu cesta natrieme polevu z roztopenej čokolády (200 g) s olejom (4 PL) a necháme stuhnúť.
Vytlačiť recept (PDF)