Bezlepková galetka s marhuľami
Postup prípravy
Všetky suroviny na cesto (200 g bezlepkovej múky, 100 g studeného masla (alebo rastlinného tuku), 5 PL vody, 1 PL práškového cukru, štipka soli), spracujeme do kompaktného hladkého cesta. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme odpočinúť v chladničke asi hodinu (kľudne aj dlhšie).
Medzitým si pripravíme posýpku a ovocie. Marhule (10-12 ks čerstvých marhúľ) umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovice a odkôstkujeme.
Na posýpku – mrveničku – zmiešame v miske múku (3 PL), práškový cukor (2 PL) a škoricu (1ČL) a potom pridáme olej (2PL). Lyžicou alebo aj ručne vypracujeme mrveničku.
Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, zľahka pomúčime papier na pečenie a cesto na ňom rozvaľkáme do väčšieho kruhu (asi s priemerom 30 cm). Polovičky marhúľ poukladáme do stredu kruhu tak, aby ostalo asi 5 cm po okrajoch.
Na marhule namrvíme posýpku a potom pozakladáme okraje cesta na marhule tak, aby sme vytvorili typický galetkový tvar. Okraje cesta potrieme roztopeným maslom, posypeme hnedým cukrom a dáme piecť do rozpálenej rúry na 180 stupňov asi na 45-50 minút.
Necháme vychladnúť, potom krájame a servírujeme. Bezlepková galetka sa dá pripraviť aj s iným ovocím, napr.čerešňami, broskyňami a pod.
Vytlačiť recept (PDF)