Bezlepkové orieškové rožky
Postup prípravy
Z masla, bezlepkovej múky a čerstvého syra vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme aspoň na dve hodiny odležať do chladničky. V miske zmiešame cukor, škoricu, mleté orechy a citrónovú kôru. Rozohrejeme rúru na 200 stupňov a pripravíme si plechy vystlané papierom na pečenie. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na štyri bochníčky. Pracovnú dosku posypeme štvrtinou orechovo-cukrovej zmesi a začneme v nej vaľkať prvý bochníček. Otáčame ho z jednej strany na druhú, aby sa orechovo-cukrová posýpka rovnomerne vtláčala do oboch strán cesta. Bochníčky vyvaľkáme do kruhu. Kruh rozdelíme na 8-16 častí (keď chceme minirohlíčky, rozdelíme kruhy na 16 častí, ak chceme väčšie, stačí 8 častí). Zrolujeme do rožtekov a pečieme na 200 stupňoch asi 15 minút – dĺžka pečenia závisí od veľkosti rožkov, preto radšej sledujte rožteky počas prvého pečenia. Vyberáme ich z rúry, keď sa sfarbia do zlatohneda. Takto postupujeme aj s ďalšími tromi bochníčkami. Necháme úplne vychladnúť.
Vytlačiť recept (PDF)