Bezlepkový čokoládový koláč s lesným ovocím
Postup prípravy
Najprv si pripravíme ovocnú náplň. Ovocie (220 g lesného ovocia (čučoriedky.maliny,černice,ríbezle – môžu byť aj mrazené)) s cukrom (40 g) a vanilkovým extraktom dáme do hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Necháme 2-3 minúty prevariť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
Medzitým si pripravíme cesto. Vo väčšej mise si z 6 bielkov a soli vyšľaháme polotuhý sneh, potom pridáme krupicový cukor (120 g) a šľaháme ďalej, kým sa cukor v snehu nerozpustí. Sneh by mal byť lesklý.
Postupne potom pridávame všetky ostatné suroviny (80 g najemno pomletých mandlí alebo mandľovej múky, 80g nasekaných mandlí, 40 g Novalim ryžovej múky, 40 g nasekanej horkej čokolády (aspoň 60%), 40 g kakaa, 120 g práškového cukru), pričom kakao a práškový cukor preosejeme a jemne ich gumenou varechou vmiešavame do snehu.
Tortovú formu s priemerom 18-20 cm vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej polovicu cesta. Na to uložíme vychladenú a scedenú ovocnú zmes a nakoniec prikryjeme druhou polovicou cesta. Povrch uhladíme a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Pečieme približne 35-40 minút. Upečený bezlepkový čokoládový koláč necháme aspoň 30 minút vychladnúť, kým ho vyberieme z formy. Nakoniec koláč posypeme práškovým cukrom.
Vytlačiť recept (PDF)