Bezlepkový koláč s jablkami a karamelom
Postup prípravy
Mäkké maslo (175 g) s práškovým cukrom (125 g) vyšľaháme do krémova. Po jednom zašľahávame 3 vajcia (je dôležité, aby boli ohriate na izbovú teplotu, aby sa nám maslo nezrazilo).
Do inej misky preosejeme bezlepkovú múku , kypriaci prášok a kakao. Sypkú zmes vmiešame do maslovej zmesi, pridáme mlieko a spolu dobre premiešame.
Nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Táto dávka vystačí na formu s priemerom 20 cm. (Prípadne môžeme spraviť dve malé mini tortičky s priemerom 10 cm)
Uhladíme povrch a jednoduchý bezlepkový koláč môže ísť do rúry. Pečieme ho na 180 stupňoch asi 15 minút. Potom ho vyberieme a na povrch poukladáme na plátky nakrájané jablká. Koláč vrátime do rúry a ešte ho pečieme ďalších aspoň 20-25 minút.
Kým sa koláč pečie, pripravíme si karamel. Na dno malého kastrólika nasypeme kryštálový cukor (100 g) a začneme ho na strednej teplote zahrievať. Nemiešame ho, len kontrolujeme, ako sa postupne začne roztápať. Je dôležité ponechať slabšiu teplotu, aby sa cukor nespálil. Keď sa cukor úplne rozpustí a má krásnu karamelovú farbu, odstavíme ho zo sporáka. Primiešame maslo ( 30 g), necháme ho roztopiť a nakoniec vlejeme šľahačku. V tomto okamihu sa môže karamel zraziť, ale to je v poriadku. Vrátime ho na oheň a zahrievaním ho rozpustíme.
Jednoduchý bezlepkový koláč vyberieme po dopečení z rúry, špajlou odskúšame, či je prepečený aj vo vnútri. Po vychladnutí ho polejeme karamelom (ak stuhne, stačí ho krátko zahriať v mikrovlnke alebo na sporáku) a podávame.
Vytlačiť recept (PDF)