Bezlepkový makový koláč s hruškami
Postup prípravy
Hrušky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. 6 žĺtky oddelíme od 6 bielkov. Vo väčšej mise mixérom vyšľaháme žĺtky, cukor, vanilínový cukor a maslo (130 g) do hustejšej peny. Pridáme pomletý mak s ryžovou múkou a jemne ale dôkladne premiešame. Nakoniec do cesta opatrne zapracujeme kúsky hrušiek a nasekané mandle. Cesto vylejeme do stredne veľkého plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Dáme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme približne 40-45 minút.
Medzitým si pripravíme polevu. Vo vodnom kúpeli si necháme rozpustiť maslo (100 g), pridáme kakao a mlieko a poriadne premiešame metličkou, kým sa suroviny nespoja do hladkej polevy. Odstavíme zo sporáka a po chvíli vmiešame med.
Keď je koláč upečený, ešte za horúca ho potrieme džemom a polejeme pripravenou polevou. Necháme vychladnúť a potom nakrájame. Ozdobíme kokosovými hoblinami.
Vytlačiť recept (PDF)