Bezlepkový medovo-orechový koláč
Postup prípravy
Roztopený rastliný tuk (100 g) a tekutý med (4 PL) a 120 ml vlažnej vody nalejeme na dve balenia bezlepkovej zesi na perníka vypracujeme vláčne homogénne cesto, bude nám to trvať asi 5 minút. Zabalíme ho do fólie a necháme odpočívať v chladničke cez noc (minimálne však 2 hodiny). Počas tohto času cesto dobre dozreje a jednotlivé chute sa pekne prepoja.
Na druhý deň cesto rozdelíme na tri časti a každú vyvaľkáme na papieri na pečenie asi na 7 mm do tvaru obdĺžnika. Pečieme na obrátenej strane plechu na 170 stupňoch asi 15 minút. Takto upečieme dva pláty z troch.
Na orechovú zmes zmiešame nasekané orechy, med (3 PL), maslo (120 g) a cukor (80 g) a na panvici osmažíme dozlatisa. Horúcu zmes nanesieme na povrch tretieho plátu a spolu ich pečieme na 170 stupňoch 15 minút.
Na krém uvaríme pudingovú kašu z mlieka, kukuričného alebo zemiakového škrobu (4 PL) a vanilkového cukru. Necháme vychladnúť a po vychladnutí pudingovú zmes vymiešame s maslom (250 g) a cukrom (100 g) do hladkého krému.
Prvý plát natrieme polovicou krému, prikryjeme druhým plátom, ktorý natieme druhoupolovicou krému a prikryjeme orechovým plátom. Necháme jeden deň odležať na chladnom mieste.
Vytlačiť recept (PDF)