Bezlepkový medový rez s banánom
Postup prípravy
Med rozpustíme vo vode, pridáme ho do zmesi na perník, ďalej pridáme mäkký maslo a vymiesime cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odležať v chladničke 24 hodín. Takto zabalené cesto môže v chlade odpočívať aj niekoľko dní. Odpočinuté cesto potom vyvaľkáme na pomúčenej doske (na pomúčenie použijeme napríklad múku Promix UNI) na hrúbku asi 7 mm a v celku ho upečieme v rozohriatej rúre na 210 stupňov do zlatista (asi 12-14 minút). Upečený plát cesta narežeme na rovnako dlhé pásy. Tie plníme plnkou. Na plnku si privedieme šľahačku do varu a zalejeme ňou na kúsky nalámanú čokoládu (200 g). Rozmiešame až kým sa čokoláda úplne nerozpustí a necháme poriadne vychladnúť. Po vychladnutí zmeš vymiešame mixérom do hladkého krému. Krémom potom natierame jednotlivé medové pásy a na krém naukladáme na tenko nakrájané banánové kolieska. Napokon rez polejeme nad parou roztopenou čokoládou (100 g), dobre premiešanou s olejom. Polevu necháme zaschnúť. Bezlepkový medový rez chutí najlepšie, keď ho necháme odležať niekoľko hodín. Medové cesto počas tohto času pekne zmäkne a jednotlivé chute koláča sa pekne premiešajú.
Vytlačiť recept (PDF)