Citrónovo-makový koláč
Postup prípravy
Práškový cukor (30 g) rozmiešame s maslom do krémovej konzistencie, potom primiešavame po jednom 4 žĺtky do nadýchanej bledej peny, pridáme vanilkový cukor, rozmiešame.
Bábovkovú zmes preosejeme na rozmiešané žĺtky, premiešame, pridáme kôru a šťavu z citróna a mak (nemusí byť mletý).
Bielky vyšľaháme do tuhej peny a pomocou gumovej varešky ich vmiešame do makovej zmesi.
Vylejeme do formy na chlebíček (môžeme aj do okrúhlej tortovej), ktorú sme vopred jemne vymazali tukom a posypali bezlepkovou múkou alebo krupicou.
Pečieme na 180 °C asi 45 minút (povrch koláča sa sfarbí do zlatohneda a pomocou špajle otestujeme, či je koláč prepečený aj vnútri. Koláč v chlebíkovej forme sa bude piecť dlhšie, než koláč na plechu či v tortovej forme.)
Ešte teplý koláč polejeme cukrovou polevou, ktorú si pripravíme zmiešaním 2 lyžíc citrónovej šťavy a asi 150 g práškového cukru.
Vytlačiť recept (PDF)