Hrnčekový koláč
Postup prípravy
Najprv si pripravíme cesto. 3 vajcia vyšľaháme s cukrom (1 hrnček) do nadýchanej peny. Pridáme preosiate kakao (3 PL), smotanu (1 hrnček), olej (½ hrnčeka), múku (1 hrnček), mandľovú múku alebo najemno pomletých mandlí (1 hrnček) a kypriaci prášok. Poriadne premiešame gumenou varechou, aby sme mali hladké tekuté cesto. Vylejeme ho na vymastený a múkou vysypaný plech s rozmerom približne 28x23cm.
Pripravíme si plnku. Ako prvý si uvaríme z prášku, kryštálového cukru (2 PL) a mlieka puding podľa návodu na obale pudingového prášku. Namiesto 500 ml mlieka (ako je písané v návode), pridávame len 400 ml, aby sme dosiahli väčšiu výslednú hustotu hotovej plnky.
Uvarený puding prikryjeme papierom na pečenie,aby sa nám neurobila na povrchu koža a necháme ho vychladnúť. Tvaroh vymiešame mixérom s vanilínovým cukrom, pridáme vajce, citrónovú šťavu a kôru a vychladnutý puding a spolu premiešame na hladký krém.
Na cesto na plechu dávame plnku lyžicou do tvaru mriežky. Pečieme pri teplote 170°C cca 45-60 minút (podľa rúry). Cesto sa upečie skôr ako plnka. Koláč je hotový keď sa plnka miestami sfarbí do zlatohneda a keď je špajla,ktorú zapichneme do plnky v koláči takmer suchá. Koláč treba nechať úplne vychladnúť, vtedy plnka ešte stuhne. Podávame ho nakrájaný na menšie kocky.
Vytlačiť recept (PDF)