Jednoduchý slivkový koláč bez lepku
Postup prípravy
Najprv si pripravíme krehké cesto: premiešame múku s guarovou alebo xantánovou gumou alebo škrobom, cukrom (60 g) a soľou, potom pridáme na kocky nakrájané studené maslo, vajce a žĺtok a vypracujeme cesto, ktoré nebude tuhé. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke hodinu odpočívať. Tento krok nepodceňujme, cesto počas odpočívania dozrieva a oveľa ľahšie sa s ním potom pracuje.
Odpočinuté cestso vyberieme z chladničky, necháme pri izbovej teplote asi 20 minút popustiť a potom ho natlačíme na dno formy na tarty (nízka keramická alebo kovová forma, táto dávka by mala vystačiť na formu s priemerom od 20-23cm), na cesto poukladáme na plátky nakrájané slivky. Tie posypeme cukrom a mletou škoricou podľa chuti.
Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým sa okraje cesta nezačnú sfarbovať do zlatohneda. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Vytlačiť recept (PDF)