Koláč s karamelizovanými jablkami, tofu a hrozienkami
Postup prípravy
Zo surovín na cesto vymiešame hladké elastické cesto – múku zmiešame s cukrom (4 PL) a pridáme tuhý kokosový olej (100 g) a vodu (8 PL). Rukami zapracujeme a vymiesime cesto, ktoré dáme odležať do chladničky asi na hodinu. Hrozienka (hrtť) namočíme do rumovej esencie. Jabĺčka (5 ks) nakrájame na kocky a dáme ich do hrnca spolu se škrobom (1 PL), (trstinovým) cukrom a škoricou (2 ČL). Množstvo cukru môžeme upraviť podľa sladkosti/kyslosti jabĺk. Povaríme na miernom plameni, kým nezmäknú, no dáme pozor, aby sa nerozvarili. Trvá to približne 15 minút. Necháme vychladnúť. Tofu rozdrobíme v rukách, primiešame vanilkový cukor (2 ks) a hrozienka. Cesto rozdelíme na ⅔ a ⅓. ⅔ cesta rozvaľkáme na hrúbku 3 – 5 mm, najlepšie medzi dvoma papiermi na pečenie. Vložíme do formy na pečenie s priemerom 20 cm. Na spodok dáme plnku s tofu a na vrch skaramelizované jabĺčka. Zvyšnú ⅓ taktiež vyvaľkáme a narežeme na prúžky. Tie poprekladáme na vrchu koláča a vytvoríme mriežku. Pred pečením môžeme ešte posypať trstinovým cukrom. Pečieme pri 175 °C do zlatohneda približne 45 minút.
Vytlačiť recept (PDF)