Mäkký perník
Postup prípravy
Celé vajcia (5 ks) vyšľaháme do peny s cukrom (500 g). Keď je hmota hladká, postupne pridávame za stáleho šľahania mlieko (1,2 dl) a teplý rozpustený med (3 PL). V múke rozmiešame sódu (1ČL), 1 ČL metých klinčekov, škoricu (1 ČL), orechy, hrozienka. Všetko primiešame do vyšľahanej hmoty a varechou dobre rozmiešame. Cesto vylejeme do vymastených a múkou vysypaných foriem na srnčí chrbát a biskupský chlebík. Plníme najviac do 3/4 formy. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po 30 minútach skúsime drievkom, či je perník upečený. Necháme ho mierne vychladnúť a polejeme čokoládovou (čokoláda a tuk) alebo bielkovou polevou. Ale stačí ho posypať práškovým cukrom. Na chladnom mieste zabalený v alobale vydrží čerstvý 10 dní i viac. Napoly vychladnutý ho môžeme dať aj hĺbkovo zmraziť, ale bez polevy. Perník budeme polievať, až sa rozmrazí.
Vytlačiť recept (PDF)