Maková torta bez lepku
Postup prípravy
Vodu zovrieme a zalejeme ňou mletý mak. Necháme postáť asi 10 minút, kým mak vsiakne väčšinu tekutiny.
Celé vajcia (2 ks) vyšľaháme s kryštálovým (120 g) a vanilkovým cukrom do nadýchanej bledej peny (šľaháme aspoň 5-10 minút). Potom do vaječnej zmesi primiešame namočený a čiastočne vychladnutý mak.
Nakoniec preosejeme na makovú zmes múku premiešanú s kypriacim práškom. Pridáme bezgluténovú krupicu a potom všetko gumenou varechou zľahka ale dôkladne premiešame.
Zmes vylejeme do vymastenej a bezlepkovou krupicou vysypanej formy a dáme piecť. Pečieme asi 45 minút na 180 stupňoch. Potom pomocou špajle odskúšame, či je korpus prepečený. Upečený korpus necháme vychladnúť. Potom ho vodorovne prekrojíme, obe polovice na reznej strane potrieme jahodovým lekvárom.
Na plnku si najprv vyšľaháme vychladenú šľahačku s cukrom (12 g) a stužovačom šľahačky. Potom opatrne vmiešame kyslú smotanu a citrónovú kôru.
Na spodný korpus nanesieme niečo vyše polovice plnky, na ňu poukladáme na plátky nakrájané jahody (niekoľko si ich odložíme bokom na ozdobenie) a na jahody položíme druhú časť korpusu, lekvárovou časťou nadol.
Povrch torty a jej okraje potrieme zvyšným krémom a dáme ju hneď do chladničky (prípadne do mrazničky) riadne vychladiť.
Podávame ozdobenú čerstvými jahodami.
Vytlačiť recept (PDF)