Marhuľový bezlepkový koláč
Postup prípravy
Tortovú formu s priemerom asi 24 cm vystelieme papierom na pečenie. Na papier poukladáme natesno polovice odkôstkovaných marhúľ (otvorom na kôstku nadol).
Cukor, (80 g) vanilku, maslo a kôru z citróna, spolu so štipkou soli vyšľaháme do krémova. Po jednom pridávame vajcia a každé riadne zašľaháme, potom primiešame kyslú smotanu (100 g).
Pohánkovú múku premiešame s kypriacim práškom a mletou škoricou a varechou ju vmiešame do vaječnej zmesi.
Opatrne nalejeme na marhule vo forme a pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňoch asi 40 minút. Pomocou špajle alebo dotykom vyskúšame, či je stred koláča prepečený. Hotový koláč necháme chvíľu vychladnúť vo forme, potom ho u vyberieme z formy a obrátime a necháme dochladnúť na mriežke (marhuľami nahor).
Podávame s trochou rozmiešamej kyslej smotany, prípadne posypeme práškovým cukrom.
Vytlačiť recept (PDF)