Marhuľový zákusok bez lepku
Postup prípravy
Bezlepkovú múku zmiešame s ryžovou múkou, soľou a práškovým cukrom. Pridáme 2 žĺtky, kyslú smotanu, olej a lyžicou spracovávame na cesto. Počas spracovávania pridáme vodu a potom ručne vypracujeme kompaktné a hladké cesto.
Cesto natlačíme do formy na tart (menšej okrúhlej alebo obdĺžnikovej) na dno a aj po bokoch. Na cesto položíme papier na pečenie, zaťažíme ho ryžou alebo fazuľkami a dáme ho piecť do rozohriatej rúry na 200 stupňov na 15 minút.
Po 15 minútach odstránime zaťaženie a papier, znížime teplotu na 180 stupňov a dopečime cesto ešte 5 minút. Vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
Na plnku povaríme marhule s cukrom (ak používame zavárané, cukor môžeme vynechať), kým úplne nezmäknú a nepustia šťavu. Potom ich prepasírujeme cez jemné sitko.
Marhuľové pyré vrátime do hrnca a privedieme do varu. Na túto zmes nalejeme v 3 PL rozmiešaný vanilkový puding a asi minútu-dve povaríme. Vznikne nám ovocná pudingová zmes, ktorú necháme chvíľu vychladnúť a potom ju nalejeme do pripraveného cesta.
Necháme úplne vychladnúť.
Pred podávaním pripravíme na zákusok krém chantilly – čo je vlastne šľahačka vyšľahaná s cukrom. Šľahačkový krém nanesieme na koláč pomocou ozdobného vrecka a podávame.
Vytlačiť recept (PDF)