Šišky z domácej pekárne
Postup prípravy
Na dno misy od pekárne nalejeme teplú vodu, do nej rozdrobíme 16 g droždia alebo dáme instantné, pridáme olej, cukor, 1 vajce a 1 žĺtok, múku, citrónovú kôru a soľ, môžeme aj rum. Premiešame. Podľa konzistencie môžeme pridať trochu múky. Necháme odpočinúť 5 minút a vyklopíme z misy. Pomastenými dlaňami si cesto rozdelíme na menšie kúsky (asi 70 g), tiež záleží na tom, aké chceme mať šišky veľké. Každý kúsok dlaní roztlačíme a naň dáme trochu akékoľvek tuhšie zavareniny. Cesto zabalíme. Guľky odložíme na pomastený plech, mierne roztlačíme a necháme kysnúť. Nakysnuté vkladáme do horúceho tuku. Teplotu upravíme tak, aby sa šiška smažila asi 5 minút. Vyberieme a osušíme na papierovej utierke. Posypeme práškovým cukrom. Ak chceme plniť krémom alebo napríklad nutelou, tak po usmažení a vychladnutí šišky rozrežeme a plníme.
Vytlačiť recept (PDF)