Škoricové osie hniezda
Postup prípravy
Z 1 balenia Promix Beta odsypte asi za 2 PL zmesi bokom (budeme to potrebovat na posyp prac.dosky). Do 150 ml teplého mlieka rozmiešame 1 PL kryštalového cukru a 1 kocku čerstvého droždia a necháme asi 5 minut pri izbovej teplote nakysnúť.
Do zmesi pridáme pol lyžičky soli, kvások, 70 g tuku (maslo alebo Palmarin) a asi 300 ml mlieka, ktoré prilievame postupne podľa potreby, aby sme zo všetkých prísad vypracovali mäkké cesto pomocou mixéru s nadstavcom. Prikryjeme utierkou a necháme v miske kysnúť, pokým cesto zdvojnásobí svoj objem.
Po vykysnutí vyklopíme na dosku posypanou smesou (tie 2PL lyžice, ktoré sme odližili bokom), csto premiešame a rozvaľkáme na šírku asi 0.5 – 1 cm. Potrieme olejom po celom povrchu, bohato posypeme kryštálovým curkom a mletou škoricou a zrolujeme do rolády. Krájame na asi 2 cm široké kúsky, ktoré kladieme na plech s papierom na pečenie. Na povrch posypeme ešte raz curkom a škoricou, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 stupňov asi pol hodiny. Ako každé bezlepkové pečivo, nejlepšie chutí úplne čerstvé. Čo nezjete hneď, zmrazte si a po rozmrazení a zohriatí na hriankovači budú opät ako čerstvé.
Vytlačiť recept (PDF)