Šľahačková bábovka
Postup prípravy
Do misky nalejeme šľahačkovú smotanu (250 ml), pridáme k nej žĺtky (4 ks), múku, cukor (150 g), prášok do pečiva i vanilkový cukor. Vymiešame hladké cesto. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, ktorý postupne po lyžiciach zapracujeme do pripraveného cesta.
Formu na bábovku vymastíme olejom a 2/3 cesta do nej rovnomerne nalejeme. Do zvyšnej 1/3 nasypeme kakao a dobre zmiešame, aby nezostali hrudky. Kakaové cesto nalejeme na základné cesto.
Takto pripravenú bábovku pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov asi 50 - 60 minút, kontrolujeme špajdlou. Keď ju vyberieme suchú, bábovka je upečená.
Formu s bábovkou vyberieme von z rúry a necháme 15 minút vychladnúť. Potom ju prevrátime na tanier primeranej veľkosti a necháme úplne vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom.
Dobre vychladnutú šľahačkovú smotanu nalejeme do misky a vyšľaháme z nej šľahačku. Nakrájanú bábovku servírujeme so šľahačkou a s ovocím.