Slané bezlepkové keksíky s makom
Postup prípravy
Múku premiešame so soľou a kypriacim práškom. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, bryndzu, vaječný žĺtok a celý nemleté mak a ručne spracovávame na cesto. Keď sa jednotlivé suroviny ako-tak prepoja, pridáme 1-2 PL studenej vody a vymiesime kompaktné cesto.
Cesto hneď rozvaľkáme na doske, ktorú sme pomúčili bezlepkovou múkou. Odporúčame vyvaľkať cesto na takých 7 mm (lepšie je hrubšie než tenšie). Z cesta vyklarujeme rôzne drobné tvary, napríklad kvetinky a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 stupňoch asi 15 minút, kým sa povrch keksíkov začne sfarbovať do zlatohneda.
Vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.
Slané bezlepkové keksy podávame napríklad k nápojom (výborne chutia s bielym vínom) alebo len tak, na chrumkanie pri telke. Kto chce, môže si keksíky na povrchu posypať sezamovým alebo ľanovým semiačkom, prípadne torchu posypať mletou červenou paprikou.
Vytlačiť recept (PDF)