Šťavnatý makovo-jablkový koláč bez lepku
Postup prípravy
Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme odpočívať. Medzitým si načistíme a nastrúhame jablká (i 4 veľké jablká, ošúpané a nahrubo nastrúhané). Pripravíme si dve misy. Do jednej dáme bielky (6 ks) a do tuha ich vyšľaháme. Do druhej misy dáme zmäknuté maslo a práškový cukor (200 g), vymiešame do hladka, pridáme žĺtky (6 ks) a všetko riadne prešľaháme. Potom postupne pridávame a zašľahávame krupicu a kypriaci prášok, mak (ak treba, odlejeme prebytočné mlieko) a vyžmýkané jablká. Do makovej zmesi nakoniec zľahka vmiešame sneh. Nalejeme do hlbšieho plechu, ktrý sme vystlali papierom na pečenie (alebo potreli jemnou vrstvou oleja a posypali krupicou) a pečieme na 180 stupňoch asi 50 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky koláča, ak ho pečiete v plytšom väčšom plechu, bude upečený skôr. Ešte horúci potrieme cukrovo-citrónovou polevou (hrnček práškového cukru, šťava z 1 citróna a trochu vody) a prípadne posypeme opraženými mandľovými lupienkami.
Vytlačiť recept (PDF)