Tvarohový koláč s jahodami
Postup prípravy
Jahody zmiešame s kryštálovým cukrom (80 g) a položíme si ich stranou.
Cesto: Hladkú múku zmiešame s maslom (170 g), práškovým cukrom (100 g), vanilkovým extraktom, kypriacim práškom (1/3 ČL), žĺtkom, kakaom (4 PL) a štipkou soli. Cesto dáme na 30 minút do chladničky. Vyberieme ho z chladničky a z cesta odoberieme asi 1/3, ktorú po častiach rovnomerne popritláčame na dno formy vystlanej papierom na pečenie. Druhú tretinu cesta po častiach popritláčame do obvode, stenách formy do výšky asi 6 cm a vytvoríme tak zábranu medzi formou a plnkou.
Plnka: Cukor (80 g kryštálového cukru 150 g práškového cukru), zmiešame so žĺtkami (2 ks). Pridáme vanilkový extrakt, tvaroh, hrozienka, vanilkový cukor a kukuričný škrob (1 1/2 PL) a premiešame. V druhej miske vyšľaháme sneh z bielkov (3 ks). Sneh pomocou stierky vmiešame do plnky. Plnku vylejeme na cesto, poukladáme jahody a na ne nastrúhame poslednú tretinu cesta. Pečieme 60 minút na 180 stupňov.Vyberieme z rúry, necháme hodinu a pol vychladnúť, prípadne koláč presunieme na noc do chladničky.
Vytlačiť recept (PDF)