Veľkonočná mandľová bábovka
Postup prípravy
Vajcia (4 ks) oddelíme . Bielka so soľou vyšľaháme do tuha. V druhej miske vyšľaháme žĺtka a (kokosový) cukor (150 g) do peny. Pridáme maslo (80 g) a prešľaháme. Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka. (Špaldovú) celozrnů a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva (10 g) a soli. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta. Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme (špaldovou) múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme. Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri 170 stupňoch približne 40-50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať. Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka (2 ks), šťavu z 2 citrónov a med (1 PL) vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo (1 PL). Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku. Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla. Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.
Vytlačiť recept (PDF)