Slávnostná čokoládovo banánová torta bez lepku
Postup prípravy
Najprv si oddelíme žĺtky (6 ks) od bielkov. Vo väčšej mise vyšľaháme mixérom žĺtky so zmäknutým maslom (125 g), práškovým (180 g) a vanilínovým cukrom.
Potom pridáme múku a prášok do pečiva a zamiešame.
Nakoniec do cesta zľahka vmiešame sneh z vyšľahaných bielkov.
Polovicu cesta vylejeme do tortovej formy s priemerom cca 23 cm, ktorú sme si vopred vymastili a vysypali múkou.
Do druhej polovice cesta vmiešame ešte kakao a tú potom krížom – krážom rozlejeme do formy. Takto nám vznikne mramorový efekt.
Cesto dáme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme približne 25 minút.
Kým sa pečie cesto, pripravíme si plnku. Puding uvaríme s mliekom podľa návodu, odstavíme a ešte za horúca doňho nalámeme čokoládu (100 g). Poriadne premiešame, aby sa čokoláda rozpustila.
Necháme vychladnúť a primiešame smotanovú nátierku. Vznikne nám čokoládová plnka chuťou pripomínajúca termix.
Banán (1 ks) si nakrájame na kolieska.
Po upečení korpus necháme vychladnúť, následne otvoríme tortovú formu a cesto si pozdĺž prerežeme na tri časti.
Na spodnú časť korpusu natrieme polovicu plnky, prikryjeme druhou časťou korpusu. Na tú natrieme druhú polovicu plnky a poukladáme do nej kolieska banánu. Prikryjeme treťou časťou korpusu a na vrch natrieme marhuľový lekvár.
Nakoniec polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme si pripravili vo vodnom kúpeli zmiešaním horkej čokolády (100 g) a kokosového tuku (40 g). Keď nám čokoláda na povrchu trochu zatuhne, ozdobíme ovocím (maliny, čučoriedky, banán) a mandľovými lupienkami.
Vytlačiť recept (PDF)