Bezlepkové orieškové rožteky
Postup prípravy
Z masla, bezlepkovej múky a čerstvého syra vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a odložíme aspoň na dve hodiny do chladničky.
V miske zmiešame cukor, škoricu, mleté orechy a citrónovú kôru.
Rozohrejeme rúru na 200 stupňov a pripravíme si plechy vystlané papierom na pečenie.
Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na štyri bochníky.
Pracovnú dosku posypeme štvrtinou orechovo-cukrovej zmesi a začneme v nej vaľkať prvý bochník. Otáčame ho z jednej strany na druhú, aby sa orechovo-cukrová posýpka rovnomerne vtlačila do oboch strán cesta. Bochníky vyvaľkáme do kruhu. Kruh rozdelíme na 8 – 16 častí (keď chceme minirožteky, rozdelíme kruhy na 16 častí, pokiaľ chceme väčšie, stačí 8 častí).
Zrolujeme do rožtekov a pečieme na 200 °C asi 15 minút – dĺžka pečenia závisí od veľkosti rožtekov, preto radšej sledujte rožteky počas prvého pečenia. Vyberáme ich z rúry, keď sa sfarbia do zlatohneda.
Takto postupujeme s ďalšími tromi bochníkmi. Necháme úplne vychladnúť.
Vytlačiť recept (PDF)