Linecké bezlepkové koláčiky s karamelom a kokosom
Postup prípravy
Z múky a ostatných prísad (200 g masla alebo rastlinného tuku 100 g práškového cukru 1 ČL vanilky alebo 1 vanilkový cukor, 1 ČL kypriaceho prášku 2 vajcia) vypracujeme ručne hladké cesto, ktoré necháme odpočinúť pri izbovej teplote aspoň 15 minút. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku asi pol centimetra a vykrajujeme koláčiky. Pečieme ich na plechu vystlanom papierom na pečenie, v rozohriatej rúre na 210 stupňov asi 8-10 minút, kým sa koláčiky nezačnú sfarbovať do zlatista. Na karamelovú polevu dáme do hrnca 100 g kryštálového cukru a necháme ho na slabom plameni roztopiť, nemiešame, ale sledujeme ho, aby sa nepripálil. Do roztopeného cukru pridáme 30 g masla a 50 ml šľahačky a miešame do rozpustenia. Hotový karamel môžeme skladovať v chladničke aj 2-3 týždne. Karamlom potrieme povrch koláčikov a posypeme opraženým strúhaným kokosom.
Vytlačiť recept (PDF)