Tuláci so želé z vareného vína
Postup prípravy
Nastrúhame kôru z polovice pomaranča a vytlačíme z pomaranča šťavu. Pomarančovú kôru, korenie (2 hviezdičky badiánu 1 kúsok škorice 2 klinčeky 360 g hladkej múky), pomarančovú šťavu, červené víno a želírovací cukor zmiešame a dusíme v hrnci pri strednej teplote asi 4 minúty. Zmes precedíme cez sitko a necháme vychladnúť. Medzičasom si necháme rozohriať rúru na 180 °C. Zmiešame múku a prášok do pečiva pridáme cukor, vanilkový cukor maslo a mandle (jemne namletých) a ručným mixérom spracujeme do drobivého cesta. Ručne vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať v chladničke. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na cca 3 mm hrubý plát. Formičkou vykrajujeme okrúhle sušienky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na polovici vykrojených koliesok ešte v strede vykrojíme hviezdičku alebo iný motív menšou formičkou. Kolieska pečieme v predhriatej rúre cca 8 – 9 minút. Po upečení kolieska necháme vychladnúť. Kolieska bez dierky potrieme vínovým želé a zlepíme s dierkovanou polovicou. Želé necháme trocha zatuhnúť a na záver poprášime práškovým cukrom.
Vytlačiť recept (PDF)