Záhorácke kysnuté koláčiky
Postup prípravy
Masť s cukrom (100 g), soľou a žĺtkami (2 ks) vymiešame dopenista. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme do odváženej múky (500 g polohrubej). Postupne pridávame vymiešanú zmes, zvyšok mlieka, vypracujeme vláčne cesto a necháme vykysnúť. Ak máme dosť trpezlivosti, počas kysnutia premiesime cesto ešte dva razy. Bude vláčnejšie. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm. Pokrájame na štvorce, naplníme tvarohovou plnkou (500 g tvarohu RAJO 150 g cukru 50 g hrozienok 2 žĺtky trochu vanilínového cukru a postrúhanej citrónovej kôry) a vytvarujeme malé bochníčky. Zo surovín na posýpku (125 g hladkej múky 75 g tuku 1 žĺtok trochu strúhanej citrónovej kôry a vanilínového cukru) vypracujeme tuhé cesto, ktoré potom postrúhame na jemnom strúhadle. Bochníčky z cesta namáčame hladkou stranou do vajec (2 ks) rozšľahaných s troškou mlieka a potom do posýpky. Poukladáme ich na vymastený plech a necháme ešte pol hodiny kysnúť. Upečieme v stredne teplej rúre. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.
Vytlačiť recept (PDF)