Hovädzie mäso Esterházy
Postup prípravy
V kastróle orestujeme na polovici masla (50 g) na miernom plameni na rezančeky nakrájanú polovicu koreňovej zeleniny (mala by zostať chrumkavá). Pridáme k nej citrónovú kôru z jedného citróna, premiešame a odstavíme. Premiestnime do misky a necháme bokom. Mäso osolíme a okoreníme a dôkladne ho prešpikujeme hranolčekmi slaniny. V rovnakom kastróle rozohrejeme zvyšné maslo (50 g) a mäso spolu so zvyšnou koreňovou zeleninou nakrájanou na kocky na ňom orestujeme, aby sa zatiahlo. Prilejeme horúci vývar alebo vodu a bujón, privedieme do varu a zakryté dusíme na miernom ohni zhruba 2 hodiny. Až bude mäso mäkké, pridáme zápražku (2 lyžice múky orestovanej na 50 g rozpusteného masla), premiešame, aby sa v omáčke neutvorili hrčky a necháme ešte asi 15 minút prebublávať na miernom ohni. Nakoniec prilejeme obe smotany a pridáme orestovanú zeleninu s citrónovou kôrou, zamiešame a asi minútu povaríme. Mäso pokrájame na plátky a podávame so žemľovou knedľou.
Vytlačiť recept (PDF)