Plnené hovädzie plátky s glazovanou mrkvou
Postup prípravy
Rúru predhrejeme na 180 °C. Bylinky – petržlen, bazalku (jednu lyžicu petržlenu si necháme bokom) – zmiešame s nastrúhaným parmezánom, strúhankou, soľou a čiernym korením. Mäso pozdĺžne narežeme a naplníme bylinkovou hmotou, šev uzavrieme pomocou špáradiel. V pekáčiku rozpálime olej, v ňom osmažíme šalviu a majorán. Pridáme mäso a osmažíme zo všetkých strán. Paradajkovú šťavu zmiešame s vínom. Polovicu z toho pridáme k mäsu. Potom vložíme pekáčik do rúry a pečieme nezakryté 45 minút. Mäso vyberieme z pekáčika a dáme na teplé miesto. Pekáčik postavíme na platňu, šťavu z mäsa zalievame zvyškom zmesi vína a paradajkovej šťavy a necháme trochu zredukovať, kým nevznikne hladká omáčka. Mrkvu olúpeme a nakrájame na kúsky. V hrnci rozpálime olej, pridáme mrkvu, krátko podusíme, prilejeme trochu vývaru, mrkvu ochutíme cukrom a soľou. Necháme zakryté 13 minút povariť, pritom stále dolievame vývar (bujón a vodu). Mrkvu vyberieme z hrnca, šťavu z nich vyvaríme, aby sme mali konzistenciu sirupu. Mrkvu dáme späť do hrnca, namočíme v šťave a posypeme petržlenovou vňaťou. Mäso nakrájame na plátky, podávame s omáčkou a mrkvou.
Vytlačiť recept (PDF)