Špikovaná glejovka v zeleninovej omáčke

Postup prípravy
Slaninu nakrájame na hranolčeky, mrkvu, zeler a cibuľu na kúsky. Pripravené mäso (glejovku v celku) napichujeme tenkým špicatým nožom a prešpikujeme slaninou. Čo sa nevojde, odložíme. Mäso osolíme, okoreníme a zviažeme potravinárskym povrázkom, aby udržalo tvar. V tlakovom hrnci rozohrejeme olej a mäso sprudka opečieme zo všetkých strán a vytiahneme. Do základu pridáme zvyšok slaniny a cibuľu. Restujeme pár minút a pridáme zeleninu a cukor. Po orestovaní pridáme tymian, pretlak, horčicu a opäť chvíľu miešame. Zalejeme vínom a necháme pár minút odvariť. Vrátime mäso a zalejeme vývarom (voda a bujón) tak do troch štvrtín mäsa. Hrniec zakryjeme a varíme pod tlakom cca hodinku. Mäso musí byť mäkké. Vytiahneme ho a uložíme do tepla. Vytiahneme tymian, všetko rozmixujeme dohladka a vlejeme smotanu izbovej teploty. Omáčka by mala mať dobrú hustotu, ale kto chce hustejšiu, pridá trochu zápražky alebo solamylu rozmiešaného v troške vody a omáčku ešte povarí. Dochutíme a podávame s knedľami alebo s cestovinami.
Vytlačiť recept (PDF)