Šparglóvé risotto
Postup prípravy
Šalotku orestujeme na oleji do zlatista, pridáme ryžu Arborio, miešame kým nebude sklovitá. Podlejeme bielym vínom, po odparení alkoholu pridáme po častiach vývar z koncov špargle (5 dcl vývaru). Vývar si pripravíme tak, že konce špargle vyvaríme, pridáme citrón, bobkový list, čierne celé korenie a varíme cca 20 minút. Ryža by mala zostať al dente. Keď máme ryžu hotovú, v čistej panvici si orestujeme špargľu nakrájanú na kúsky spolu s cesnakom (3 strúčiky) a ochutíme. Pridáme ryžu a podlejeme vývarom. Necháme chvíľu prehriať, vmiešame Rajo Vitala krém na varenie 15 %, nasekanú bazalku a dochutíme parmezánom. Naložíme na tanier, na vrch položíme sušené cherry paradajky. Môžeme dozdobiť čiernym sezamom. Postup na sušené cherry paradajky: Cherry paradajky prekrojíme na polovicu, rozložíme na plech, ochutíme soľou, korením, hnedým cukrom, nasekaným tymianom (6 vetvičiek), pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do trúby na cca 50°C a necháme sušiť. Po vysušení je dobré ich naložiť do olivového oleja, takto zakonzervované sa dajú použiť aj k viacerým jedlám (napr. pri grilovačkách).
Vytlačiť recept (PDF)