Kalerábová polievka s bylinkovým pestom
Postup prípravy
Cibuľu olúpeme, prepolíme a nakrájame na malé kocky. 400 g kalerábu očistíme, olúpeme a nakrájame na asi 1 cm veľké kocky. 20 g masla rozpustíme v hrnci a necháme v ňom zosklovatieť cibuľu. Pridáme kocky kalerábu a dusíme 2 – 3 minúty, okoreníme bylinkovým korením a pridáme štipku cukru. Zalejeme 300 ml vývarom (voda + bujón) a privedieme do varu. Pridáme 500 ml odtučneného mlieka a necháme asi 20 minút variť. Potom pridáme 200 ml smotany a krátko povaríme. Kalerábovú polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Na dochutenie použijeme Podravku. Kalerábovú polievku plníme do hlbokých tanierov, pokvapkáme Bylinkovým pestom (3 lístky bazalky, 3 vetvičky čerstvého koriandra, pol zväzku zeleného petržlenu, 100 ml oleja, 1 cesnak, 1 g soľ, 5 g orechov rozmixujeme tyčovým mixérom, najskôr dáme len štvrtinu oleja. Postupne olej prilievame, aby pesto malo krémovú konzistenciu. Strúhaný syr – 40 g – pridáme až nakoniec) a posypeme dvoma lyžicami orestovaných slnečnicových semienok.
Vytlačiť recept (PDF)