Acidkový chlieb bez miesenia
Postup prípravy
V mise premiešame všetky suché prísady. Acidko rozmiešame s vodou a vlejeme do suchých prísad. Varechou všetko zamiešqame tak, aby sa suroviny prepojili. Na misu dáme igelit (napríklad igelitovú sprchovaciu čiapku) a necháme ju cez noc na kuchynskej linke. Ráno vyklopíme rozkvasené cesto na pomúčenú pracovnú dosku a ponaťahujeme ho do tvaru väčšieho obdĺžnika. Zľahka ho pomúčime a necháme odpočívať prikryté utierkou asi pol hodinu. Potom ho poskladáme do batôžka a ešte asi 15 minút ho prikryté necháme odpočívať. Medzitým vložíme do rúry misu a pokrievku z ohňovzdorbého skla (napr. jenské sklo) a rozohrejem rúru na 230 stupňov. V rúre sa vďaka tomu dobre rozohreje aj misa. Do horúcej a trochu pomúčenej misy opatrne prenesieme cesto. Prikryjeme pokrývkou a dáme na 30 minút piecť. Po 30 minútach dáme pokrývku dole a chlieb dopekáme pri nezmenenej teplote ešte 15 minút. Rozkrojíme ho až keď úplne vychladne.
Vytlačiť recept (PDF)