Bezlepkové lokše
Postup prípravy
Do mäkka uvarené zemiaky v šupke ošúpeme a roztlačíme. Ak nemáte náradie na roztláčanie zemiakov, môžete ich postrúhať na veľmi jemnom strúhadle. Čím jemnejšie budú zemiaky nastrúhané, resp.roztlačené, tým ľahšie sa vám budú robiť lokše.
Zemiaky zmiešame s múkou a vymiesime z nich cesto. Cesto sa môže trochu lepiť, ale to nevadí, ešte sa bude veľa múčiť.
Cesto rozdelíme na 6 rovnakých kúskov. Na sporák si pripravíme panvicu s nepriľnavým dnom a dobre ju rozohrejeme (nasucho, nepridávame žiaden olej alebo tuk).
Pracovnú dosku si dobre pomúčime múkou, vezmeme jeden kúsok cesta, vytvarujeme ho do kruhu, ktorý rukou jemne roztlačíme a potom pomúčeným valčekom vyvaľkáme na tenkú lokšu. Počas vaľkania si kľudne pomúčime lokšu (ideálne z oboch strán), aj valček, aby sa lokša nelepila.
Hotovú lokšu dáme na rozohriatu panvicu a opekáme z oboch strán 1-2 minúty, kým sa na lokši nezačnú robiť malé upečené škvrnky.
Podávame s husacinkou, kačacinkou, pečienkou, alebo len tak, pomastené a osolené.
Vytlačiť recept (PDF)