Bezlepkové rustikálne žemle
Postup prípravy
Všetky sypké prísady (325 g bezlepkovej múky, 50 g zemiakového škrobu, 1 ČL soli, 1 ČL kryštálového cukru, 1 balenie sušeného droždia, 1 ČL guarovej alebo xantánovej gumy, 2 ČL kypriaceho prášku) dobre premiešame, pridáme mlieko, vodu a olej a pomocou mixéru vymiešame cesto. Necháme ho na teplom mieste prikryté dobre nakysnúť. Nakysnuté cesto vyberieme na jemne pomúčenú pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 6 porcií. Z každej miesením urobíme guľku, ktorú dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Necháme na plechu asi 20 minút podkysnúť a potom dáme piecť na 200 stupňov asi 20-25 minút. Tesne pred dopečením môžeme zapnúť horný ohrev (resp.gril) asi na 2-3 minútky, aby žemličky na povrchu pekne očerveneli.
Hotové žemličky necháme vychladnúť. Najlepšie chutia čerstvé, dajú sa aj zmraziť (ideálne po 10 minútach pečenia rýchlo schladiť, zmraziť a potom po rozmrazení dopiecť do zlatohneda).
Vytlačiť recept (PDF)