Kategórie receptov
Bezlepkové žemličky na sladko
Počet ingrediencií
7
Počet porcií
8
Sacharidy na jednu porciu
28 g
Čas prípravy
30 minut
Bez lepku
Postup prípravy
Do vody vmiešame 1 ČL kryštálového cukru a sušené droždie, premiešame, necháme rozpustiť. Túto zmes necháme pri izbovej teplote chvíľku postáť, aby sa droždie aktivovalo.
Bezlepkovú múku a soľ dáme do misy, pridáme celé vajcia, tvaroh a pripravený kvások. Z tejto zmesi vymiesime cesto a necháme ho postáť prikryté igelitom asi 20 minút na teplom mieste, aby podkyslo. Potom ho na pracovnej doske premiesime a rozdelíme na 12 rovnakých kúskov. Každý z kúskov rozdelíme na dve časti, vytvarujeme z nich niečo podobné ako “tučnučké šúľance” a tie vedľa seba uložíme do otvoru formy na muffiny, ktorú sme zľahka vytreli tukom. Formu potom prikryjeme igelitom a na teplom mieste necháme kysnúť, kým žemličky viditeľne nepodrastú.
Vytlačiť recept (PDF)BABIČKA Tvaroh tučný 250 g
20 g
Bezgluténová múka Promix Beta 500 g
270 g
Pitná voda nesýtená
100 g
Cukor kryštál
5 g
Vajcia
100 g
Droždie 7 g
5 g