Bezlepkový chlieb na paličke
Postup prípravy
Vo vlažnej vode rozpustíme droždie a lyžičku cukru, premiešame a necháme vzísť kvások.
Do misy dáme múku, primiešame soľ, pridáme kefír, vodu, olej a napokon aj kvások. Mixérom s hnetačom miesime minimálne 5 minút, kým nám vznikne hladké cesto.
Cesto z misy pomocou špachtle prenesieme na pomúčenú pracovnú dosku a ešte ho ručne premiesime. Ak sa bude lepiť, prisypeme ešte trochu múky. Výsledné cesto môže byť trochu tuhšie.
Cesto naolejujeme na povrchu a vložíme ho do uzatvárateľnej plastovej alebo sklenenej nádoby. Takto ho môžeme vziať na výlet. Dáme mu aspoň hodinu na to, aby stihlo pekne vykysnúť.
Na mieste opekačky potom z cesta odtrhneme asi štvrtinu, mokrými rukami vyšúľame pás dlhý asi 25 cm a natesno ho namotáme na koniec opekacej palice. Nám sa lepšie chlebík upiekol, keď sme použili tenšiu palicu a menej cesta.
Chlebík opekáme NAD PAHREBOU, nie v priamom ohni. Otáčame ho pomalšie, ako by sme otáčali špekáčky a pečieme ho, kým nie je po celom povrchu pekne sfarbený do bledohneda. Mierne pripečenie nie je na závadu :-).
Upečené chlebíky opatrne stiahneme z palíc a necháme krátko vychladnúť a potom si ich vychutnávame s opečenou zeleninou alebo špekáčkami.
Vytlačiť recept (PDF)