Biely bezlepkový chlieb
Postup prípravy
Droždie rozmiešame vo vlažnej vode. V mise zmiešame múku a soľ, postupne vmiešame vodu s rozpusteným droždím, pridáme nakoniec olej a spracovávame, kým nevznikne hladké cesto, ktoré sa nelepí na okraje misy. Pomúčime si ruky škrobom alebo trochou zmesi, vypracujeme z cesta guľu – môžeme nechať kysnúť aj v ošatke na kysnutie chleba. Pri izbovej teplote necháme kynúť asi 1,5 hodiny. Potom si opäť pomúčime ruky, cesto preklopíme a rukou uhladíme do požadovaného tvaru, necháme na plechu ešte kysnúť asi 20 minút na plechu vyloženom papierom na pečenie. Rozpálime rúru na 200 stupňov Celzia. Na spodok rúry vložíme plech s vodou, doprostred plech s chlebom. Po 10 minútach vyvetráme paru, vyberieme plech a pečieme na 180 stupňov asi ešte 25 – 30 minút. Necháme vychladnúť a až potom krájame.
Vytlačiť recept (PDF)